Az ember akkor hibázik a legtöbbet, amikor azt akarja bizonyítani, milyen tökéletes. H.J.Sieger  

Egy ötvenes férfi naplója pokolian fest:

Harvey napjai már nem is lehetnének rosszabbak. Teljesíthetetlenül nehéz feladatot kap a főnökétől, amire sem ideje, sem energiája nincs, ráadásul csak azt juttatja eszébe, hogy a korral nem tud haladni és már öregszik. Lánya épp férjhez megy, az esküvőjére készül. Volt felesége gyűlöli, az új férj és nevelő apa pedig példásan áll helyt és tölti be az űrt, Harvey lánya életében is. A jók szerencsések magasak és szépek, miközben Hősünk egyre szerencsétlenebb, rosszul magyarázkodva botladozik a nehéz helyzetekben, átesik és kudarcot vall szinte mindenben. Gyűrött ballonkabátban, gyűrött lélekkel ül le egy kávéra. 

Akkor jön a NŐ… Harvey (utolsó) lehetősége

Aki nem gazdag, nem hosszúak a combjai, kócosan, zárkózottan és egyáltalán nem a legszexibb ruhájában ücsörög. Fáradt, emberi, csendes-jótét-lélek, aki már rég nem akar másnak látszani. Kiugrani vagy csak kilépni sem tud épp ebből a rárakódott a szürkeségéből. Nincs is kiért. 

A Gyötört és a Szürke Kisegér egymásra lelnek.

Nincs gazdag világ, nincsenek a mindig szépek és a folyton okosak, csak a megoldhatatlannak látszó óriási gondok, a színehagyott, megfakult hétköznapok. Ennek a két embernek úgy hevernek mindenhol a problémái, mint a széthagyott ruha kupacok. De ez nem számít, amikor találkoznak. Mert abban a kávézóban és abban a percben, amikor egymásra néznek, semmi más nincs, csak két ember. Abban a pillanatban, nincs idő és hely, a gondkupacokra. Mert a pillanat összenyitja a két embert. Egymás felé. És ami a Nőnek égető rejtély, a férfinak oldhatatlan talány, gyorsan összeér. Kiegyenlíti egymást és azonnal új megoldásra vár. A gondolattalanság gondtalansága elég pár pillanatra, az ott-és-most percei, hogy a gondkupacok kezdjenek el jelentéktelenedni, a színtelen szürkeség színesedni.

A megoldások azonnal érkeznek: nő a férfinek nyújtja azzal, hogy mellé áll, a férfi a nőnek, amikor nem hagyja magára többet. A gyűrött ballonkabátban gondkupacaival élő férfi pontosan elegendő erővel bír, a megszürkült női élet színesítésére. A kis szürke nő, értelmes érzelmei és érzelmes értelme pedig rögtön segít a férfi gondkupacok eltakarításában. Együtt kezdenek bele. És ami az egyiknek megoldhatatlan sötét mélység, a másik számára természetesen legyőzhető hegy, és ami a másiknak abbahagyhatatlan rémálom, az a megtalált társnak csak egy könnyen áttörhető pléhlemez. 

Pedig: a nő magas és kopott, a férfi alacsony és gyűrött. A valódi férfi-női rémálom. Amíg élni nem kezdik. Ahogy egymás mellé állnak és közösen birkóznak meg az oldhatatlannak látszó problémákkal, egyre kevésbé számít mindez. Nincs idő gondolkodni, csak az 50 plusz eltelt év tapasztalataival és bölcsességével nőként és férfiként azonnal helytállni. A nő sugárzó lesz, a férfi vonzó és vasalt. 

Harvey utolsó lehetősége

Jó, hogy nem volt idő felkészülni, (hogy a gondolat-malmok örökös önkételyei még nem kisebbítették az önbecsülésüket tovább és lejjebb). Jó, hogy nincs idő a jól megtervezett szépre, az előre kigondolt fontosra. Pompás, hogy abban a pillanatban csak az a két Ember tud találkozni, akik ők maguk a hétköznapokban. Felkészületlenül.

Nem akarják a gondkupacaikat a másik elé hordani, megfakultságukat a partnerrel újra színesre festetni. Nincs szándék erre. Kövülten küzdenek ezzel – egyedül. Míg a másik meg nem érkezik és önmagától meg nem teszi mindezeket. 

Mindez a filmvásznon, az életből elcsípett emberi szépségekből és igazságokból font történetben (Harvey Last Chance) 

Amit érdemes csinálni az Életben, azt érdemes jól csinálni!

ezt Lord Chesterfield fogalmazta meg így. Nagy Britannia egyik grófja tartotta fontosnak megosztani ezt a gondolatát több száz éve. 

A szerelem, a társra találás éppen ilyen. Lehet jól csinálni. Érdemes is, mert napot fest az égre, átszínezi életünk megfakult képeit.

Bele kell kezdenünk, merni, tudni, akarni.

A boldogság a bátraké – fogalmazza meg nagyon egyszerűen egy másik inspiráló gondolat. 

Találkozzunk hát október 26-án a Velencei tónál! 

Töltsünk együtt egy nagyszerű napot! Közösen. Hozd el egy barátodat, ismerősödet, akit örömmel tudnál ajánlani egy másik társkeresőnek. 

Együtt könnyebb – ezen a csodálatos októberi napon is. Társak vagyunk a társkeresésben. A véletlen jó alkalom az őszinteségre. A természetességre, a váratlanul érkező csodás élményekre.

Regisztrálj gyorsan, mert hét közepén lezárjuk a jelentkezéseket!

A film: Last Chance Harvey ( magyar adaptációban: Szerelem második látásra)